Finančná správa zaistila napodobeniny značkového oblečenia a obuvi

10.07.2023 Prešov

PREŠOV – 10.07.2023: Uplynulý týždeň príslušníkom finančnej správy v Prešove neunikol pozornosti pri kontrolách nekvalitný módny tovar. Odevy, obuv a rôzne módne doplnky zaistili v troch prevádzkach v celkovej hodnote viac ako 6 000 eur.

Colný úrad Prešov počas kontrol zameraných na ochranu práv duševného vlastníctva a ochrany spotrebiteľa, zaistil v troch prevádzkach v meste Prešov niekoľko stoviek kusov oblečenia, obuvi a módnych doplnkov. Tie u zákazníka mohli vyvolať klamlivý dojem, že ide o kvalitné, značkové tovary svetových výrobcov. Išlo však najmä o napodobeniny značiek Adidas, Gucci, Chanel, Fila, Tommy Hilfiger, Spiderman, Smiley a Vans.
Riziko kupovania falzifikátov je najväčšie práve v súvislosti s jeho vyhotovením a kvalitou spracovania, ktoré môže byť zdraviu nebezpečné. Práve napodobeniny oblečenia a obuvi môžu obsahovať množstvo chemických látok, ktoré pri kontakte s ľudskou pokožkou môžu mať aj karcinogénne účinky.

Colný úrad Prešov na prevádzkach celkovo zaistil 663 kusov falzifikátov. Predbežná hodnota tovaru bola vyčíslená na 6 019,87 eur.
Konkrétne zaistil najmä tovar:
⦁    tričká, bundy a súpravy v počte 99 kusov,
⦁    obuv počte 325 párov;
⦁    ponožky v počte 207 párov,
⦁    šiltovky a opasky v počte 32 kusov.

Predajom, ponukou a skladovaním takéhoto tovaru predajcami dochádza k porušovaniu práv držiteľov rozhodnutí o prijatí opatrenia na domácom trhu. V rámci dokazovania pre podozrenie porušovania práv duševného vlastníctva predajcami, colný úrad požiadal o vyjadrenie oprávnené osoby majiteľov ochranných známok. Colný úrad upozorňuje, že v takýchto kontrolách bude aj naďalej pokračovať.


Finančná správa je orgánom štátnej správy v oblasti daní, poplatkov a colníctva. Úlohou FS je výber daní a cla s cieľom zabezpečiť príjmy do štátneho rozpočtu SR a EÚ. Finančná správa je modernou proklientsky orientovanou inštitúciou s cieľom zintenzívniť elektronickú komunikáciu. Viac informácií nájdete na www.financnasprava.sk
 

Vyberte región